Homepage AfrikaKaapverdië Wat te doen op Sal: Bezienswaardigheden

Wat te doen op Sal: Bezienswaardigheden

door Romy
Sal

Sal is één van de eilanden van Kaapverdië en staat voornamelijk bekend om haar prachtige stranden. Het eiland is 216km² en telt ongeveer 26.000 inwoners. De meeste mensen reizen af naar Sal om heerlijk te relaxen op de eindeloze zandstranden. Daarnaast zijn er nog een aantal leuke bezienswaardigheden te vinden op dit mooie eiland! Hieronder vind je activiteiten die wij hebben ondernomen en bezienswaardigheden die wij hebben bezocht. Check hier ook onze aftermovie!

Santa Maria stad

Santa Maria is het toeristische hart van Sal. Het centrum van Sal bestaat uit een centraal plein en drie hoofdstraten. Heel eenvoudig zijn dit de 3 dichtst bij het strand liggende straten die parallel lopen aan het strand. Hier vind je de meeste hotels, souvenirwinkels en leuke restaurants en bars. De huizen in Santa Maria hebben allemaal een leuk kleurtje, waardoor ik een beetje het gevoel kreeg dat ik op Curacao of Sint Maarten liep.

In Santa Maria vind je naast Kaapverdianen ook veel Senegalezen. De Senegalezen lopen er vooral rond om je allerlei souvenirs aan te smeren, maar naar drie keer weigeren, lopen ze wel rustig door. Op het hele eiland is de sfeer erg gemoedelijk.

Erg leuk om te zien vond ik hoe de lokale bevolking de hele dag voor hun huis of winkel op een stoeltje zit te chillen!

Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden
Santa Maria Beach

Over een mooi strand gesproken, want dat is Santa Maria Beach! Het water is prachtig blauw en het witte zandstrand lijkt oneindig. Zelf waren wij op Sal in het laagseizoen, waardoor het erg rustig was op het strand. Voor het appartementencomplex Porto Antigo II liggen een aantal strandbedjes. Hier konden we voor € 3,- per bedje per dag gebruik van maken.

Kaapverdië behoort tot één van de beste plekken ter wereld om te surfen. Dit was dan ook goed te zien! Overal zijn mensen aan het surfen, wat zorgde voor een heel tof uitzicht! Rond een uurtje of half 7 ‘s avonds gaat de zon onder op Sal. Vanaf Santa Maria Beach levert dit een erg mooi plaatje op!

In het weekend is de lokale bevolking in grote getale op het strand aanwezig.

TIP: Mocht je gevoelige voetjes hebben, neem dan waterschoenen mee. Er liggen een flink aantal stenen/rotsen in het water en doordat de zee nogal wild kan zijn, kan dat nogal eens pijn doen aan je voeten.

BezienswaardighedenBezienswaardigheden Bezienswaardigheden
De Pier – Santa Maria

Elke ochtend tot in de middag is de pier in Santa Maria gevuld met vissers die hun vers gevangen vis aan het verkopen zijn. Je vind er allerlei soorten vissen, van kleine vissen en kreeften tot grote tonijnen. De vissen worden ook verkocht aan de restaurants op het eiland, waardoor je elke dag weer heerlijk verse vis kunt eten. De vis bij de restaurants op Sal is hartstikke goedkoop. Zo kun je er al heerlijke tonijnfilet eten voor ongeveer € 10,-.

Ook in de avond is het erg druk op en rondom de pier. Het staat dan vol met lokale bewoners die elkaar op zoeken om gezellig te kletsen, een frisse duik in de zee te nemen of een potje staan te volleyballen!

Bezienswaardigheden
Het Blauwe Oog – The Blue Eye

Aan de kust van Burracona vind je een grot waar je rond 12:00 uur ‘s middags “The Blue Eye” kunt bekijken. De grot beschikt binnenin over zo’n helder water, dat als de zon er op schijnt er een soort van blauw oog ontstaat. Dit is erg gaaf om te zien. Wel is deze plek nogal toeristisch opgezet. Bij aankomst bij Burracona moet je € 3,- entree per persoon betalen en loop je via een souvenirs winkel richting de grot. Ondanks dat wij in het laagseizoen waren, stond er een rij voor The Blue Eye. Naast de rij stonden een aantal mannetjes hun souvenirs te verkopen en bij de ingang staat iemand die toeziet dat er maximaal 7 mensen tegelijkertijd de grot bezoeken. Om de grot te betreden moet je een klein trappetje af en kun je het blauwe oog bekijken.

Nadat je dit bekeken hebt zijn er nog een aantal andere mooie punten waar je even kunt genieten van het uitzicht. Mocht je het erg warm hebben, dan kun je er ook nog een duik maken in het natuurlijke water.

TIP: Ben je een duiker? De grot waarin de Blue Eye zich bevindt, grenst aan de oceaan waardoor deze voor duikers toegankelijk is.

Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden
Pedra de Lume – Zoutpannen van Sal

Tot 1975 behoorden de Kaapverdische eilanden tot Portugal. In de 18e eeuw werd er in de vulkaankrater bij Pedro de Lume een zoutwinningsinstallatie aangelegd. Zout in het Portugees is Sal, vandaar de naam van het eiland. Tegenwoordig dient de krater als een meer met zoutpannen waar je in kunt zwemmen. Door de hoge concentratie zout blijf je op het water drijven en is het zelfs lastig om op de bodem te gaan staan! Zelf vond ik dit erg leuk om een keer mee te maken.

Pedra de Lume is toeristisch opgezet. Om de zoutpannen te mogen betreden moet je € 5,- entree betalen, wat ik prima vind! Wil je nadat je in het zoute water bent geweest even douchen? Dan kost je dit € 1,- voor een 10 seconden durende douchebeurt. Er staat letterlijk een vrouwtje met een sleutel om de douches aan en uit te zetten. Desalniettemin een leuke ervaring.

Bezienswaardigheden
Terra Boa – Fata Morgana

De kortste weg van Buracona naar Pedra de Luma is via Espargos door de woestijn. In de woestijn is letterlijk niets behalve droge grond. Zelf hadden wij een quad gehuurd, dus voor ons was het wel even lekker om door de woestijn te crossen. Op een gegeven moment kun je tussen Buracona en Pedra de Luma een Fata Morgana zien! Dit gebied heet Terra Boa. Nu snap ik eindelijk het gedeelte in films dat als mensen verdwaald zijn in de woestijn ze denken water te zien. Het lijkt namelijk echt zo! Helaas hebben we de Fata Morgana niet op de foto kunnen krijgen, maar hieronder zie je wel de plek vanaf waar de Fata Morgana te zien was.

Bezienswaardigheden Bezienswaardigheden
Shark Bay

Shark Beach is een strand in het oosten van Sal. Om hier te komen moet je gebruikmaken van een tour of een eigen quad. Vanwege de slechte weg lijkt het me niet verstandig om Shark Bay met een (huur)auto te bezoeken. Je vindt deze bezienswaardigheid ten zuiden van Pedra de Lume.

De naam “Skark Bay” zegt het eigenlijk al, je kunt hier haaien spotten! Rond een uurtje of 14:30/15:30, als het eb is, kun je redelijk ver de zee in lopen. Het water is dan zo ondiep dat je letterlijk tussen de haaien loopt. Wees niet bang, de haaien die er rond zwemmen zijn citroenhaaien en doen doorgaans niets. Citroenhaaien kunnen 3 meter worden, maar de haaien die wij daar hebben gezien waren ongeveer 70 centimeter.

TIP: Trek waterschoenen aan, want je moet over stenen en rotsen lopen.

 

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.