Adobe Lightroom

Tip: Foto’s bewerken met Adobe Lightroom

Home » Algemeen » Tip: Foto’s bewerken met Adobe Lightroom

Ben je op zoek naar software om eenvoudig je foto’s te bewerken? Dan raad ik je Adobe Lightroom aan! Zelf gebruik ik deze software om de foto’s voor mijn blog en voor mijn Instagram pagina te bewerken. In dit artikel vind je informatie over Adobe Lightroom, leg ik uit hoe je met dit programma foto’s kunt omtoveren tot ‘Insta-waardige’ kiekjes en vertel ik je wat presets zijn!

Wat is Adobe Lightroom?

Adobe Lightroom is een programma waarmee je eenvoudig je foto’s kunt bewerken. De software is ontwikkeld door Adobe. Het programma kan niet alleen gebruikt worden om foto’s mee te bewerken, maar ook om je foto’s te organiseren. Zo kun je in het programma verschillende mappen maken, waardoor je je foto’s eenvoudig kunt terugvinden. Het programma is te gebruiken op je computer, laptop, tablet, iPad of mobiele telefoon (Android en iOS).

Foto’s bewerken met Adobe Lightroom

Hieronder leg ik je uit hoe jij jouw foto omtovert tot de ultieme Instagram foto.

Foto’s importeren

Importeer de foto’s die je wilt bewerken in Lightroom. Werk je op je computer of op je laptop? Dan kun je dat doen onder het kopje Bibliotheek (Library). Vervolgens klik je links onderin op ‘importeren’ (Import). Gebruik je de app op je telefoon? Dan klik je rechtsonder op het blauwe ‘plus’ icoontje.

Foto's importeren Adobe Lightroom

Bewerken (Ontwikkelen)

Als je je foto’s hebt geïmporteerd, klik je op het tabblad ‘Ontwikkelen’ (Develop). Nu gaat het echte werk beginnen! In dit tabblad kun je de foto’s bewerken. Aan de rechterkant zie je een paneel met verschillende balkjes en tools die je kunt aan- en toepassen. Hieronder leg ik de belangrijkste tools kort uit. Door met de instellingen te spelen, zie je wat de effecten zijn.

  • Uitsnijdbedekking: Met deze tool kun je je foto uitsnijden. Knip hiermee bijvoorbeeld loze ruimte of een persoon aan de rand van je foto weg.
  • Vlekken verwijderen: Dit is een handige tool om vlekken te verwijderen en te vervangen door een ander soortgelijk gedeelte van de foto. Met deze tool kun je ook andere oneffenheden of zelfs mensen “weg” toveren.
  • Rode ogen correctie: Zie je rode ogen door de flits? Met behulp van meerdere balkjes kun je de ogen donkerder en minder rood maken en de pupil vergroten of verkleinen.
  • Gegradueerd filter: Met deze filter kun je natuurlijk ogende lichteffecten creëren over een bepaald gedeelte van je foto.
  • Radiaal filter: Met de radiaal filter maak je een cirkel (een radiaal) waarin je kleuren en het licht kunt aanpassen, waardoor dit gedeelte van de foto wordt benadrukt.
  • Aanpassingspenseel: Met het penseel kun je lokale aanpassingen doorvoeren aan je foto, waaronder de kleurtint en de belichting.
  • Standaard: Onder dit tabje kun je de kleurtinten en de belichtingsvormen van de gehele foto aanpassen.
  • HSL/Kleur/Zwart-wit: Met deze tools kun je specifieke kleuren van de foto aanpassen. Zelf werk ik graag met het kopje kleur, omdat je per kleur de kleurtoon, de verzadiging en de luminatie (helderheid van de kleur) kunt aanpassen. Tip: Gebruik deze tool bijvoorbeeld om de lucht net wat blauwer te maken.
  • Gesplitste tinten: Hier kun je de kleurtinten van de hooglichten en schaduwen aanpassen.
  • Details: Onder details kun je de afbeelding verscherpen en de ruis op de afbeelding verminderen.
  • Lenscorrecties: Met deze optie kun je lenscorrecties (vervormingen of vignettes) automatisch toepassen, door aan te geven met welke lens je de foto hebt gemaakt. Lightroom past de correctie daarna automatisch toe. Dit laatste vind ik zelf erg handig!
  • Transformatie: Dit is een handige tool om de foto recht te zetten. Je kunt dit handmatig doen of automatisch laten berekenen.
  • Effecten: Je kunt een hier vignette creëren, een korrel (ruis) toevoegen of nevel verwijderen en toevoegen.
  • Camerakalibratie: Hiermee kun je er voor zorgen dat specifieke kleuren onveranderd blijven. Deze tool gebruik ik zelf eigenlijk nooit.

Tip: Loop alle tools steeds opnieuw na totdat je helemaal tevreden bent over het resultaat. Ben je tevreden met het resultaat? Dan kun je de foto exporteren en posten op je Instagram!

Adobe Lightroom foto's bewerken

Adobe Lightroom Presets

Ben je zó tevreden met het resultaat, dat je alles wat je hebt doorgevoerd, ook graag wilt gebruiken op andere foto’s? Dan kun je de instellingen opslaan. Je kunt al jouw bewerkingen opslaan als ‘voorinstelling’ en deze zogenaamde presets vervolgens, in één klik, ook op andere foto’s toepassen. Presets is een afkorting voor pre-settings is. Presets zijn dus eigenlijk zelf gemaakte filters, waarmee jij jouw foto’s heel eenvoudig en snel kunt transformeren en personaliseren.

Adobe Lightroom presets voor Desktop en voor Mobiele Apparaten

Adobe heeft zowel software ontwikkeld voor de computer, de zogenaamde desktops, als voor mobiele telefoons om foto’s te bewerken. Deze software heet Lightroom en is gratis, weliswaar in een beperkte variant, voor je mobiele telefoon. Om de desktop software te gebruiken, dien je een Adobe abonnement af te sluiten. De presets voor mobiele apparaten en desktops werken hetzelfde. Echter, het zijn wel verschillende bestandsformaten. Je kunt presets voor dekstops (.lrtemplate) niet gebruiken op mobiele apparaten, maar dient ze op te slaan als ander bestandsformaat (.dng).

Black Sand IJsland voor presetReynisfjara Black Sand Beach

TRAVELDICTED Presets

In mijn online shop vind je Lightroom presets die ik heb ik gebruikt om de foto’s die geplaatst zijn op mijn blog en op mijn Instagram pagina @TRAVEL.DICTED snel te transformeren.

Omdat je voor desktop een ander bestand nodig hebt dan voor de mobiele app, bevatten de TRAVELDICTED pakketten (Ice Ice Baby, Mighty Jungle, Orange Desert, Tropical Island en Vibrant City) twee soorten bestanden, namelijk presets voor desktops en presets voor mobiele telefoons.

Heeft de informatie op mijn website je geholpen? Je kunt me bedanken door mijn links te gebruiken! Ik ontvang dan een kleine vergoeding en het kost jou niets!

Romy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *