Homepage AziëIndonesië Tip: Vervoer op Indonesië, Java & Bali

Tip: Vervoer op Indonesië, Java & Bali

door Romy
Vervoer Indonesië

Op Indonesië vind je verschillende soorten type vervoer waar je gebruik van kunt maken tijdens je reis. Hier vind je een opsomming van vervoertypes die wij hebben gebruikt en erg handig vonden!

Vervoer in Yogyakarta – De Jogja busjes

Yogyakarta is een grote en drukke stad waar erg veel verkeer rijdt, daarom raad ik het af om hier een scooter te huren. Wat wel heel handig is in Yogyakarta zijn de busjes. Dit is een openbaar vervoersmiddel, eigenlijk net zoals wij in Nederland onze bussen hebben. De Jogja busjes (Jogja staat ook groot op de zijkant) zijn wel een stukje kleiner dan de bussen die wij kennen, maar net zo handig! Op deze manier kun je de hele stad door en een ritje kost maar een paar cent.

Vervoer in Surabaya – Blue Bird taxi

Op heel Java rijden taxi’s rond die je maar al te graag naar je bestemming willen brengen. Let wel goed op dat ze je niet veel te veel rekenen, want er zijn een hoop chauffeurs die dit proberen. Dit is ons bij aankomst op het eiland helaas ook overkomen.

In Surabaya hebben wij ook veel gebruikt gemaakt van taxi’s, omdat ze geen busjes hadden zoals in Yogyakarta en het openbaar vervoer niet goed geregeld en onduidelijk was. Een goede maatschappij voor een taxi is Blue Bird taxi’s. Deze taxi’s rijden op de meter, waardoor je niet te veel betaalt. Alle taxi’s van dit bedrijf hebben een sticker en zijn dus goed herkenbaar!

Let op: Er zijn veel “namaak” Blue Bird taxi’s! Ze zien er precies hetzelfde uit (blauw en een logo met een vogel), maar dit zijn dus geen gecertificeerde Blue Bird taxi’s. Zorg er dus wel voor dat je in een echte stapt mét een Blue Bird certificaat/sticker!

Twijfel je of je een juiste taxi gaat uitkiezen? Dan kun je de mensen bij je hotel of hostel ook om hulp vragen. Zij kunnen helpen met het uitkiezen van een betrouwbare taxi.

taxi indonesie

Van stad naar stad op Java – De trein

Op Java hebben wij drie keer met de trein gereisd. De treinen in Indonesië hebben drie verschillende klas, namelijk Economy (laagste klasse), Business (midden klasse) en Executive (hoogste klasse). Toevallig hebben wij ook in alle drie de klassen gezeten en vond ik de Business klas en de Executive klas goed te doen. Hier had je genoeg ruimte om te zitten en kon je prima je benen kwijt. Onze reis in de Economy klas vond ik niet heel chill. Je zit hier tussen de lokale bevolking, met zijn drieën op een stoeltje en het is er super druk. Niet echt iets waar je zin in hebt als je lang en veel moet reizen. Treinkaartjes zijn al te verkrijgen vanaf € 5,- en lopen op tot ongeveer € 15,-. Op de treinstations vind je verschillende loketten waar je een kaartje kunt kopen, maar je kunt dit via de Kereta Api website (treinmaatschappij) ook online doen. Dit vond ik zelf erg handig, aangezien ik dan niet meer in de rij hoefde te staan op het station!

Trein Indonesie

Vervoer naar Mount Bromo

Het kost de nodige moeite om niet opgelicht te worden als je naar Mount Bromo wilt reizen. Vanuit de stad Probolinggo vertrekken bussen naar Cemoro Lawang, het dorpje dat het dichtstbij de Bromo vulkaan ligt. Het probleem in Probolinggo is dat iedereen bekend is met de grote groepen toeristen die de vulkaan willen bezoeken. De lokale bevolking wil daar graag een slaatje uit willen slaan. Wil je zo goedkoop mogelijk naar Cemoro Lawang? Vertrek dan vanuit het centrale busstation van Probolinggo. Laat je vooral niet adviseren door lokale bewoners, want zij zullen je verwijzen naar de kleine reiskantoortjes die je voor veel meer geld naar Cemoro Lawang brengen en ontvangen daarvoor commissie.

Kun je het centrale station niet vinden en vind je het niet erg om toch wat meer te betalen? Dan kun je ondanks de “oplichtingspraktijken” toch een kantoortje overwegen. Hoewel de prijzen totaal niet in verhouding zijn met de lokale prijzen, betaal je voor Nederlandse begrippen een klein bedrag voor de busreis. De lokale bevolking in Probolinggo leeft van het toerisme dat de vulkaan met zich meebrengt.

Benieuwd hoe het ons is vergaan? Dat kun je hier lezen.

Van Java naar Bali – De ferry

De ferry vertrekt vanuit het stadje Banyuwangi op Java naar de haven Gilimanuk op Bali. De ferry is dan niet het meest fancy vervoersmiddel, maar wel lekker cheap! Voor €1,60 reis je binnen 1,5 uur van het ene naar het andere eiland!

Ferry naar Bali

Vervoer op Bali – Scooter huren

Als je in Indonesië een scooter wil huren dan moet je dat doen op Bali. Wij hebben dit gedaan in Lovina Beach en Ubud. In het begin is het even wennen, aangezien ze in Indonesië aan de linkerkant van de weg rijden. Zodra je dit eenmaal in de gaten hebt is het prima te doen! Het verkeer op Bali is namelijk een stuk rustiger dan op Java, wat dus ook een stuk minder gevaarlijk is. Vooral in Ubud vond ik het tof om op een scooter te rijden. Heerlijk rijden langs al die mooie rijstvelden.. Take be back please!

Vervoer Indonesië

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.