Homepage AziëSri LankaDambulla Wat te doen in Sigiriya en Dambulla: Bezienswaardigheden

Wat te doen in Sigiriya en Dambulla: Bezienswaardigheden

door Romy
Sigiriya - Pidurangala Rock

Sigiriya is een dorpje in het midden van Sri Lanka en is vooral bekend vanwege de Sigiriya Rock. Dit is een enorme rots die, net als zes andere bezienswaardigheden in Sri Lanka, op de Werelderfgoedlijst staat. Dichtbij Sigirya vind je nog twee andere populaire bestemmingen, namelijk Dambulla en Polonnaruwa. Beide plaatsen zijn eenvoudig vanuit Sigiriya te bezoeken.

Wij verbleven twee nachten in dit leuk stadje, namelijk in The Courtyard Villa. Wil je meer lezen over deze aanrader, lees dan hier verder.

Hieronder vind je een overzicht van de bezienswaardigheden die wij hebben bezocht in Sigiriya en Dambulla.

Sigiriya Rock, ook wel Lion Rock

De Sigiriya Rock, ook wel Lion Rock genoemd, is één van de bekendste bezienswaardigheden van Sri Lanka. Het is een grote rots waarop een paleis is gebouwd door koning Kassapa I. Het complex is 1600 jaar oud en wordt omringd door tuinen en grachten. Onderaan de rots vind je twee enorme leeuwenpoten en voorheen was er op de eerste ‘verdieping’ ook een leeuwenkop zichtbaar. Vandaar ook de naam Lion Rock! Helaas is de leeuwenkop afgebroken en kun je tegenwoordig alleen de poten nog zien.

Zelf hebben wij deze rots niet beklommen. De prijs om de Sigiriya Rock te beklimmen bedraagt $ 30,- per persoon en het is er ontzettend druk. Wij bezochten Sri Lanka in het laag seizoen en zelfs toen liepen de mensen in een file de rots op. Een andere optie, waar wij dan ook voor gekozen hebben, is het beklimmen van Pidurangala Rock. Deze rots ligt op zo’n twee kilometer afstand van de Sigiriya Rock en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Sigiriya Rock.

Sigiriya Rock
Pidurangala Rock

Zoals ik hierboven al vertelde, hebben wij er voor gekozen om de Pidurangala Rock te beklimmen. Hoewel het tof is om het complex boven op de Sigiriya Rock te bekijken, heb je natuurlijk geen uitzicht op de rots zelf. Vanaf de Pidurangala Rock heb je wel uitzicht op Lion Rock, omdat deze rots ongeveer net zo hoog is. Bovendien was het bij de Pidurangala Rock een stuk minder druk, waardoor je toch meer kunt genieten van de omgeving en het uitzicht.

De klim naar boven duurt ongeveer 20 minuten. In het begin kun je de trap naar boven volgen, maar op een gegeven moment is dit pad verdwenen. Dan moet je ook best wat klimmen en klauteren over enorme stenen om er te kunnen komen. Ondanks dat er geen duidelijk pad is, was het niet lastig om de weg naar boven te vinden. Onderweg kom je ook nog een enorme liggende Buddha tegen. Eenmaal boven kun je genieten van het prachtige uitzicht! De rots is omringd door groene bossen en je hebt een fantastisch uitzicht op de Sigiriya Rock. Vanaf het eerste plateau kun je nog een stukje omhoog klimmen. Op die manier kun je ook aan de andere kant van de rots komen en genieten van het uitzicht aan deze kant.

De entreekosten voor het beklimmen van de Pidurangala Rock bedragen 500 rupees per persoon. Omgerekend zo’n € 2,50,- per persoon. Nogal een verschil met de Lion Rock dus!

Golden Temple – Dambulla

Op zo’n 30 minuten rijden van Sigiriya vind je Dambulla, een klein stadje dat voornamelijk bekend is vanwege de Golden Temple. De Golden Temple staat, net zoals de Sigiriya Rock, op de Werelderfgoedlijst. Wij bezochten de Golden Temple in combinatie met de Cave Temple. We namen een tuktuk vanuit Sigiriya en betaalden hiervoor 1500 rupees.

De Gouden Tempel is een complex van historische boeddhistische gebouwen. Opvallend is de enorme gouden Buddha die op het dak van één van de gebouwen staat. De Golden Temple is gratis te bezichtigen.

Let op: Pas goed op je spullen, want er lopen hier veel brutale apen rond!

Cave Temple – Dambulla

De Cave Temple ligt op loopafstand van de Golden Temple. Echter, het was volgens onze tuktuk chauffeur beter om aan de andere kant van het complex naar boven te klimmen, dus bracht hij ons hier naar toe. Vanaf dit punt moet je nog wel heel wat trappen naar boven lopen, voordat je bij de ingang bent. De Cave Temple ligt namelijk op een hoogte van 160 meter! Eenmaal boven moet je eerst je schoenen uitdoen en inleveren. Je kunt ze na je bezoek weer ophalen. De kosten voor het opbergen bedragen 25 rupees per persoon. De entree voor de tempel bedraagt 1.500 rupees per persoon.

De Cave Temple is een complex dat bestaat uit 5 grotten, met daarin allerlei beelden, afbeeldingen en muurschilderingen van Boeddha. Ontzettend bijzonder om te zien.

Let op: Het is verboden om foto’s te maken waarop jij poseert met een Boeddha. Doe dit dus ook niet. Dit geldt overigens niet alleen voor deze tempel!

Cave Temple - Sigiriya Cave Temple - Sigiriya
Olifanten spotten in het Kaudulla National Park

Wil je olifanten spotten in Sri Lanka? Dan is het Kaudulla National Park de place to be! In eerste instantie twijfelden wij of we een safari wilden doen in het Kaudulla Park, omdat we dit ook al hadden gedaan in Yala National Park. Omdat we in Sigiriya wat tijd over hadden, besloten we om toch te gaan. Via onze accommodatie boekten we last minute een privé tour inclusief jeep, chauffeur en gids. Dit kostte ons 6.000 rupees per persoon, maar was zeker de moeite waard! Het Kaudulla Park is namelijk heel anders dan Yala. Waar Yala bekend staat om haar grote diversiteit aan diersoorten, vind je in Kaudulla voornamelijk olifanten.

Ook wij hadden geluk! Na nog geen 10 minuten in het park zagen we al een grote groep met olifanten. Ik denk dat het er wel een stuk of vijftig waren! Ontzettend tof om deze prachtige dieren in het wild te zien. De kans dat je olifanten ziet in het Kaudulla park is erg groot, omdat er in het park een groot meer te vinden is. Zodra er een olifant is gespot, komen er talloze jeeps op af om de beesten van dichtbij te bekijken. In Yala gebeurde dat ook als een gids een luipaard had gezien. Desondanks een bijnzondere ervaring en zeker de moeite waard!

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.