Homepage EuropaBelgiëBrussel Wat te doen in Brussel: Bezienswaardigheden

Wat te doen in Brussel: Bezienswaardigheden

door Romy
Bezienswaardigheden Brussel

Brussel is niet de grootste stad voor een stedentrip, maar er is zeker genoeg te zien om je een weekend te vermaken. Hieronder vind je bezienswaardigheden die ik bezocht heb tijdens mijn bezoek aan deze leuke stad.

Kunstberg (Mont des Arts)

De Kunstberg, ook wel Mont des Arts genoemd, is een ‘heuvel’ in het historische centrum van Brussel. Het is gelegen tussen het Koningsplein en de Grote Markt. Tot in de 15e eeuw werd deze plek ook wel de Jodenwijk genoemd, waarna het tussen de 15e en 18e eeuw de Hofberg werd genoemd. Koning Leopold II kreeg aan het einde van de 19e eeuw het idee om de Hofberg om te toveren tot het culturele hart van Brussel. Heel wat jaren (en plannen voor deze plek) later werd er uiteindelijk een bestemming aan de berg gegeven. Er ontstond een mooi park met een grote monumentale trapgang. Vanaf de Kunstberg heb je een super mooi uitzicht over Brussel en zie je in de verte het stadhuis op de Grote Markt. Vooral als het mooi weer is kun je hier heerlijk rondlopen en even chillen!

Bezienswaardigheden Brussel Bezienswaardigheden Brussel Bezienswaardigheden Brussel

Grote Markt Brussel

De Grote Mark, ook wel Grand-Place genoemd, is een groot plein in het centrum van Brussel. Hier vind je onder andere het stadhuis. De gebouwen rondom het plein zijn rond de 17e eeuw herbouwd in barokstijl om de rijkdom van de Gilden uit te beelden. In 1695, tijdens de negenjarige oorlog, werden ze gebombardeerd. Het broodhuis, een aantal muren en de toren van het stadhuis waren de enige bouwwerken die nog overeind stonden. Gelukkig is de rest later opnieuw opgebouwd; deze keer in Vlaams-Italiaanse stijl.

De Grote Markt is een plaatje! De gebouwen zijn prachtig en er hangt een heerlijk sfeertje. Wel is het er erg druk en toeristisch, aangezien dit één van de favoriete toeristische plekken van Brussel is. Rondom de Grote Markt vind je allerlei winkeltjes en terrasjes waar je je kunt genieten  van een heerlijk Belgisch biertje (of een bierproeverij)!

Bezienswaardigheden Brussel  Bezienswaardigheden Brussel Bezienswaardigheden Brussel

Manneken Pis

Dit “manneken” is natuurlijk één van de beroemdste monumenten van Brussel. Het is een klein beeldje van 58 centimeter van een mannetje dat staat te plassen. Per toeval kwamen wij Manneken Pis tegen toen we wegliepen van de Grote Markt. Er stonden opeens veel mensen bij elkaar foto’s te maken. Ja hoor: daar stond ‘ie!

Het beeldje is te vinden op de hoek van de Stoofstraat (Rue de l’Etuve) en de Eikstraat (Rue de Chênes). Manneken Pis heeft een hele collectie aan kleding. Het is namelijk traditie dat hij op speciale dagen wordt aangekleed. Dit was ook het geval toen wij er waren, alleen heb ik geen idee wat voor een speciale dag het was!

Bezienswaardigheden Brussel

De Marollen en het Vossenplein

De Marollen is de oudste volkswijk van Brussel en super leuk om door heen te lopen. Je vindt hier talloze vintage winkeltjes, van kleding tot meubilair en decoraties. Super leuk om even rond te neuzen en tweedehands spullen op de kop te tikken!

De Marollen is gelegen tussen het Justitiepaleis en het Zuidpaleis. In het hart van deze wijk vind je het Vossenplein, in het Frans: Place du Jeu de balle. Hier wordt iedere dag een rommelmarkt gehouden. Deze rommelmarkt begint rond 08:00 uur ‘s ochtends en is rond 13:30 ‘s middags weer afgelopen.

Je vindt hier letterlijk van alles! Bontjassen, oude camera’s, servies, boeken, zonnebrillen, kleding, beeldjes, vloerkleden en ga zo maar door. Zeker een aanrader om hier eens over heen te lopen.

Bezienswaardigheden Brussel Bezienswaardigheden Brussel Bezienswaardigheden Brussel Bezienswaardigheden Brussel

Antiekmarkt en kerk in de Grote Zavel

De Grote Zavel is een wijk in Brussel. In deze wijk vind je de Lieve Vrouw ter Zavel kerk. De kerk is gebouwd in Gotische stijl en heeft 14 meter hoge glasramen. Voor de kerk, die aan gebrek van middelen nooit een toren heeft gekregen, ligt een groot plein. Hier wordt elke zaterdag en zondag een antiekmarkt gehouden, die druk bezocht wordt. De Antiekmarkt van de Zavel is namelijk de oudste antiekmarkt van Europa.

Ben je dol op antiek? Dan wil je deze plek zeker niet missen! Zaterdags is de antiekmarkt geopend van 9:00-18:00 uur en zondags van 9:00-14:00. Voor het plein vind je allerlei restaurantjes waar je goed kunt lunchen. Zelf hebben we hier een lekker biertje gedronken bij een biercafé.

Bezienswaardigheden Brussel Bezienswaardigheden Brussel Bezienswaardigheden BrusselBezienswaardigheden Brussel

Atomium

Het Atomium is een 102 meter hoog monument in het Heizelpark in Brussel. Het monument bestaat uit 9 bollen, met een diameter van 8 meter, die aan elkaar zijn verbonden. Het futuristische monument was in 1958 het belangrijkste paviljoen en het icoon van de Wereldtentoonstelling van Brussel, de Expo 58. Het beeldde de democratische wens uit om vrede te behouden, het geloof in vooruitgang (zowel wetenschappelijk als technisch) en de optimistische blik op de toekomst van een nieuwe, moderne en technologische wereld.

Je kunt 5 van de bollen in het Atomium bezoeken, waar je onder andere tentoonstellingen kunt bezichtigen. Vanuit de bovenste bol heb je een 360uitzicht over Brussel. Het Atomium is elke dag geopend van 10:00-18:00 uur, met uitzondering van 24-25 December en 31 December en 1 Januari. De entree voor volwassenen bedraagt €12,- per persoon. Voor extra informatie en het kopen van een online ticket klik je hier!

In verband met een tekort aan tijd zijn wij zelf niet het Atomium naar binnen gegaan. Toch vond ik het zeker een bezoekje waard! Het is zo’n apart monument, dat je zelfs als je er onder staat je ogen uit kijkt. Het Atomium ligt ongeveer 8 kilometer van het centrum van Brussel. Zelf zijn wij hier met de auto naar toe gereden, maar het is ook mogelijk om de metro te nemen (lijn 6), naar Heizel/Heyse. Vanaf hier is het 5 minuten lopen.

Bezienswaardigheden Brussel

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.