Homepage EuropaTurkijeIstanbul Wat te doen in Sultanahmet (Istanbul): Bezienswaardigheden

Wat te doen in Sultanahmet (Istanbul): Bezienswaardigheden

door Romy

“Blauwe moskee” en “Aye Sofia”

Waarschijnlijk de twee meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Istanboel (Istanbul), namelijk de Sultan Ahmetmoskee (“Blauwe Moskee”) en Hagia Sofia (“Aye Sofia”). Deze twee bouwwerken liggen alle twee aan hetzelfde plein in de wijk Sultanahmet. Omdat we midden op de dag arriveerden, stonden er bij beide bouwwerken lange wachtrijen en besloten we alleen wat foto’s te maken. Ons werd door wat lokale inwoners aangeraden om vroeg in de ochtend te komen als we bij een van beide naar binnen wilden. Daarom besloten we dat we een dag later een bezoekje zouden brengen aan de Blauwe Moskee.

hagia sofiaBinnen in de Blauwe Moskee

De “Blue Mosque” kan alleen worden betreden als je juiste kleding draagt. Wil je zeker weten dat je voldoet? Neem dan hier een kijkje: klik hier. Het beste kun je een lange broek dragen en je schouders bedekken. Voor vrouwen is het vereist dat ze een hoofddoek dragen en eigenlijk wordt het op prijs gestald als zij daarmee heel de arm bedekken. De hoofddoek kun je zelf meenemen, maar je kunt natuurlijk ook een sjaal gebruiken. Ben je een hoofddoek (of sjaal) vergeten? Dan is deze gratis te verkrijgen bij de entree. Wie de moskee wil betreden dient zijn schoenen uit te trekken en op te bergen in een plastic zakje.

Wij arriveerden rond 09:00 uur bij de Moskee. Het bezoekje in de ochtend bleek een succes! Er was geen rij dus we konden gelijk doorlopen. De moskee is reusachtig. Wat gelijk opvalt is dat het allemaal een hele grote ruimte is. Er zijn dus geen verdiepingen in de moskee. Er is nog wel een speciaal plekje gemaakt voor mensen die willen bidden. Zij kunnen de moskee via een andere ingang betreden. De entree is gratis!

blauwe moskee

Basilica Cisterne

Aan de rand van plein bevindt zich de ingang tot Basilica Cisterne, een ondergrondse wateropslag die werd gebruikt om de inwoners van Istanbul van water te voorzien. Na ons bezoek aan de “Blauwe Moskee” liepen we naar Basilica Cisterne. Gelukkig was het ook hier nog niet erg druk. Via een trap kom je terecht in de wateropslag. Je kunt er ongeveer een half uurtje tot drie kwartier rondlopen. De menigte verzamelt zich met name rond de twee Medusahoofden die als sokkel van twee pilaren dienen. Het bezoekje is overigens erg goedkoop en kost slechts enkele Euro’s (10 Turkse Lira).

Wandelen in Gülhanepark

De twee bouwwerken bevinden zich in de wijk Sultanahmet en het is leuk om daar wat rond te lopen. De verschillende parkjes leveren mooie plaatjes op. Vlakbij de bouwwerken in de wijk Eminönü ligt Gülhanepark. Dit is een leuk park waar onder andere het Topkapıpaleis te vinden is. Wij hebben er een uurtje rondgewandeld en wat gedronken de rand van het park wat gedronken (waterzijde). Het uitzicht vanuit daar is erg mooi.

Gülhanepark uitzicht Gülhanepark

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.