Homepage Midden-AmerikaMexicoIsla Holbox Wat te doen op Isla Holbox: Bezienswaardigheden

Wat te doen op Isla Holbox: Bezienswaardigheden

door Romy
Isla Holbox

Isla Holbox is een klein eilandje voor de kust van Mexico en ligt net als Cozumel, Tulum, Bacalar en Mahahual in de staat Quintana Roo. Het eiland staat vooral bekend om haar mooie stranden en de grote kans om de walvishaaien te spotten. In totaal verbleven wij drie dagen op Isla Holbox en dat was voor ons ook voldoende. Wij overnachtten in accommodatie Maria Carlota. Ondanks dat we een meningsverschil hadden met het management, hebben we hier toch fijn geslapen!

In deze blog vind je informatie over wat je zoal kunt doen op Isla Holbox en lees je bovendien over de bezienswaardigheden die hier te vinden zijn.

Tip: Bekijk hier onze Mexico aftermovie

Hoe kom je op Isla Holbox?

Isla Holbox is te bereiken per ferry vanuit Chiquilà.Het plaatsje Chiquilà is goed te bereiken met het openbaar vervoer of met de auto. De ferry vaart ieder half uur. Mis je net als wij de ferry op enkele minuten? Dan zijn er ook kleine bootjes die op en neer varen. Hoewel wij eigenlijk gedacht hadden dat de prijs hiervoor hoger zou zijn, bleek de prijs hetzelfde, namelijk 80 pesos per persoon voor een enkele reis. De boottrip duurt ongeveer 20 minuten.

Ontdek Isla Holbox op de fiets

Omdat er op het eiland geen auto’s te vinden zijn, worden er op veel plekken fietsen en golfkarretjes verhuurd. Voor ons Hollanders is de fiets daarom de leukst en meeste eenvoudige manier om het eiland te ontdekken. De afstanden zijn klein en de paden zijn (als het niet geregend heeft) redelijk begaanbaar. Bij de door ons gekozen accommodatie konden we zelfs gratis fietsen gebruiken! Wil je iets meer comfort, sneller reizen of gewoon een leuke foto maken, kies dan voor een golfkarretje.

Het centrum van Holbox is enorm kleurrijk! Rondom het centrale plein vind je gekleurde huisjes en te gekke streetart. Je kijkt echt je ogen uit! Als je het knusse centrum eenmaal hebt gezien, kun je een stuk langs het strand fietsen. De stranden zijn prachtig en als je een stukje het centrum uit fietst, heb je de bounty stranden helemaal voor jezelf.

Isla HolboxIsla Holbox  Isla Holbox
Chillen in de Holbox hangmatten

Je kent ze waarschijnlijk wel van Instagram: De Holbox hangmatten. Dit zijn zeven palen in het water, waartussen hangmatten zijn opgehangen. Boven op de palen vind je de letters “Holbox”, wat het een perfecte foto spot maakt! Je vindt de hangmatten voor hotel Villas Tiburon en voor Club de Playa Mantartaya. Er staat een bordje bij dat de hangmatten alleen toegankelijk zijn voor gasten, echter wordt dit niet gecontroleerd. Naast de leuke hangmatten is het water er ook prachtig, wat het een toffe plek maakt om een paar uurtjes door te brengen!

Let op: als je vanuit het centrum naar de “officiele” hangmatten toe fietst, kom je eerst ook nog een eenvoudigere variant tegen. De hangmatten die je meestal op de foto’s ziet, is helemaal aan het einde van de weg.

Isla HolboxIsla Holbox
Bewandel de zandbanken van Isla Holbox

Langs een groot gedeelte van de kust bij Isla Holbox vind je zandbanken. Zandbanken zijn ondiepe stukken in de zee. Dit betekent dat wanneer het eb is, je een heel stuk de zee in kunt lopen en dat het water dan als nog maar tot aan je enkels komt. De zandbanken beginnen bij Punta Mosquito, wat ongeveer 1,5 km van het centrum vandaan ligt.

Let op: Je kunt stukken tegen komen die toch weer wat dieper zijn, dus doe je spullen wel in een waterdichte tas.

Zelf vond ik het bewandelen van de zangbanken heel bijzonder. Het best raar als je honderd meter van de kust bent en toch maar tot je enkels in de zee staat.

Isla Holbox Isla Holbox
Vind het Holbox bord

Net zoals in alle andere steden die we in Mexico bezochten, staat ook op Isla Holbox een bord met de letters van het eiland. Dit bord is wel net iets anders dan de andere borden die we tot nu toe hadden gezien. Je moet er namelijk zelf tussen gaan staan om de letters compleet te maken! De letters zijn te vinden bij de pier, succes!

Isla HolboxIsla Holbox
Zonsondergang bekijken op het strand

Als je vanuit het centrum naar het strand loopt en vervolgens naar het oosten gaat, vind je verschillende beachbars waar je de zonsondergang kunt bekijken onder het genot van een drankje of cocktail.  Zelf zaten wij bij Raices. Een gezellige reggea bar waar overdag livemuziek wordt gemaakt.

Let op: niet ieder hotel zit te wachten op gasten van buiten af tenzij je hiervoor (flink) betaald. Combineer een dagje strand bij een duurder hotel en mooie bedjes met het bekijken van de zonsondergang of kies als je alleen de zonsondergang wilt bekijken voor een onafhankelijk barretje zoals Raices.

Isla Holbox Isla Holbox
Snorkelen met walvishaaien

De populairste activiteit op Holbox is het snorkelen met walvishaaien. Van 15 mei tot 15 september vertrekken er dagelijks een aantal boten die op zoek gaan naar walvishaaien. Dit was voor ons ook een van de belangrijkste redenen om Isla Holbox te bezoeken. Omdat wij het eiland halverwege mei (het begin van het seizoen) bezochten, hadden we vooraf contact met VIP Holbox Experience over het boeken van onze walvishaaien tour. We wisten dat het risico zou bestaan dat we geen walvishaaien zouden zien, maar we hadden goede moed omdat we op Instagram al foto’s zagen van mensen die de walvishaaien al hadden gespot. De kosten voor de trip zouden ongeveer  € 100,-  bedragen, inclusief ontbijt, lunch, snacks, drinken en snorkel uitrusting is. Helaas werd, door het slechte weer en de wilde zee, de tour gecanceld voor de komende 5 dagen. We baalden heel erg en besloten last minute voor 1 dag naar Isla Mujeres te vertrekken, omdat de tours daar wel zouden gaan. Toch heeft het helaas niet mogen baten. Het weer sloeg ook hier om en alle whale sharks tours werden ook hier geannuleerd.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.