Homepage Midden-AmerikaMexicoLas Coloradas Tip: Bezoek de roze meren van Las Coloradas, Río Lagartos

Tip: Bezoek de roze meren van Las Coloradas, Río Lagartos

door Romy
Las Coloradas Valladolid

Reis af naar Las Coloradas en je zult iets zien wat je nog nooit eerder hebt gezien, namelijk uitgestrekte roze meren! Misschien heb je al wat foto’s voorbij zien komen op social media en vraag je je af: is het water echt zo roze? Het antwoord op die vraag is: Ja, dat is het echt! Om die reden is zijn de meren echt een must see. Ze liggen waarschijnlijk niet helemaal op je route, maar het is zeker de moeite waard om een hiervoor een stukje om te rijden. Het bezoeken van de meren is dan ook één van de bijzonderste dingen die wij tijdens onze reis door Mexico hebben gedaan.

Las Coloradas

Las Coloradas is een klein vissersdorpje gelegen aan de noordkust van Yucatán in Mexico. Als je aankomt rijden zie je al direct een grote zoutfabriek staan die wordt omringd door enorme bergen zout. Als je je weg langs de fabriek vervolgt, kom je uit bij de roze meren en de zoutvlaktes waar het zout gewonnen wordt. Om dichter bij de meren te kunnen komen, moet je bij de ingang een gids in de arm nemen. Zonder gids mag je volgens hen het terrein niet op. We lazen hierover wisselende verhalen, maar voor een paar euro heb je al een gids die je bovendien informatie kan geeft over de meren.

Eenmaal op het terrein kijk je je ogen uit! Aan de linkerkant vind je oranje meren en aan de rechterkant zijn ze knal roze! Er zit een verschil in de kleuren van de meren, omdat het zoutgehalte in de roze meren hoger ligt dan in de oranje meren. De meren hebben hun kleur te danken aan de verschillende micro-organismen die in het water leven, zoals garnalen en plankton. De aanwezigheid van deze organismen is ook de reden dat je veel flamingo’s in het Las Coloradas gebied vindt. Zij eten deze beestjes namelijk. Je kunt hier dus niet alleen gekleurde meren spotten, maar ook flamingo’s!

Tip: Bezoek de meren midden op de dag. De zon staat tussen 12:00 uur 14:00 uur hoog aan de hemel en daarom zie je de kleuren dan het beste.

Zwemmen in de roze meren, mag dat?

Helaas is het niet (meer) toegestaan om te zwemmen in de meren. Onze gids vertelde dat het water op sommige plekken namelijk wel 60 graden kan zijn! Daarnaast zal het gewonnen zout gebruikt worden voor consumptie en daarom mag het niet vervuild raken. Ondanks dat is een bezoekje aan Las Coloradas zeker de moeite waard!

Las ColoradasLas ColoradasLas Coloradas
Hoe kom je bij de meren van Las Coloradas en Río Lagartos?

Zelf bezochten wij Las Coloradas tijdens ons verblijf in Valladolid. Je kunt er komen met het openbaar vervoer, maar het is het eenvoudigst om de plek te bezoeken met en auto. Met de auto duurt de trip al ongeveer 2 uur. De route vinden is eigenlijk heel eenvoudig. Je rijdt alsmaar rechtdoor naar het noorden en komt vanzelf bij Río Lagartos uit. Daar neem je de afslag richting Las Coloradas.

Río Lagartos is het plaatjes waarbij de meren zich bevinden. Een leuke plek om na het bezoek aan Los Coloradas wat te eten en drinken of om even af te koelen op het strand. Op de stranden in dit gebied bestaat er een kans dat je schildpadden tegenkomt die zich daar nestelen, dus kijk goed uit!

Las Coloradas ValladolidRio Lagartos

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.