Homepage Midden-AmerikaMexicoValladolid, Mexico Wat te doen in Valladolid: Bezienswaardigheden

Wat te doen in Valladolid: Bezienswaardigheden

door Romy
Valladolid

Wat te doen in Valladolid? Valladolid is een stad in de staat Yucatán in Mexico en beschikt over een kleurrijk centrum en talloze mooie bezienswaardigheden. Zelf verbleven wij drie dagen in Valladolid in Gayser Apartments, een eenvoudig, maar prima hotel. Omdat in de buurt van Valladolid zo veel te zien is, zouden vier dagen perfect geweest.

Lees hieronder wat wij in Valladolid gedaan en gezien hebben.

Tip: Bekijk hier onze Mexico aftermovie

Chichén Itzá

Ten westen van Valladolid vind je Chichén Itza, wat vroeger één van de belangrijkste Maya steden was. In deze oude stad vind je onder andere El Castillo, ook wel de piramide van Kukulcan genoemd. Dit is een ontzettend grote piramide, die zeker een bezoek waard is! Naast El Castillo zijn hier nog andere tempels, cenotes en een graftombe te vinden. Chichén Itzá staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, wat het voor toeristen een populaire plek maakt.

TIP: Zorg er voor dat je er een aantal minuten voor openingstijd bent, zodat je naar binnen kunt voordat alle touringcars arriveren. Wij waren er om 07:50 en dus als eerste! Zie hieronder het resultaat. Een half uur later stond het al helemaal vol.

Chichén Itzá is vanaf 8:00 uur ‘s ochtends geopend en de entreekosten bedragen 254 pesos per persoon. Ga je met de auto? Voor het parkeren van een auto betaal je 30 pesos.

Chichen Itza Valladolid Chichen Itza Valladolid Chichen Itza Valladolid

Cenote Suytun

Deze cenote kwam ik toevallig tegen op Instagram. Ik vond hem er zo gaaf uitzien, dat ik er zelf ook een kijkje wilde nemen. Deze ondergrondse cenote is een grot bedekt met stalactieten. Het water in de cenote is ondiep, maar je kunt er wel heerlijk in afkoelen. In het midden van de cenote vind je een platform, waar je een hele toffe foto kunt maken! Cenote Suytun ligt vlakbij de Chichén Itzá, dus je kunt deze twee bezienswaardigheden goed combineren. Begin met een bezoek aan de Chichén Itzá en neem daarna een verfrissende duik in de Suytun cenote.

De prijs voor een bezoek aan Cenote Suytun bedraagt 70 pesos per persoon.

Cenote Suytun Valladolid Cenote Suytun Valladolid
Ek Balam

Ek Balam, Ek’ Balam, is een archeologische Maya vindplaats en ligt ongeveer 25 kilometer van Valladolid. De vindplaats is voornamelijk bekend door de tempel waarin Ukit Kan Le’k Tok, een koning, aan de zijkant ligt begraven. In tegenstelling tot de piramide in Chichén Itzá mag je deze tempel beklimmen. Super tof om te doen!

Let op: Zorg dat je goede schoenen aan hebt, want de stenen waarmee de tempel gebouwd is zijn erg glad.

Vanaf de top van de tempel heb je een ontzettend gaaf uitzicht. Op een goede dag kun je zelfs El Castillo op Chiché Itzá zien!

De entreekosten voor Ek Balam bedragen 211 pesos per persoon.

Ek Balam Valladolid Ek Balam Valladolid Ek Balam Valladolid
Ik Kil Cenote

Een andere mooie cenote vlakbij Chichén Itzá is de Ik Kil Cenote. Zelf vind ik dit de tofste cenote die wij hebben bezocht! Ik Kil, ook wel Heilige Blauwe Cenote genoemd, ligt ongeveer 40 minuten rijden van Valladolid en is dus goed te combineren met een bezoek aan Chichén Itzá. Doordat wij erg vroeg waren, waren er bijna geen andere mensen in de cenote aanwezig. Eigenlijk waren wij, samen met twee duikers, de enige in de cenote. Wat de cenote zo speciaal maakt, zijn de lianen en alle planten die er binnen groeien. Een plaatje om te zien!

De cenote is vanaf 09:00 uur ‘s ochtends geopend en kost 80 pesos per persoon. Wees op tijd en zorg dat je de bussen vol toeristen voor bent!

Ik Kil Cenote Valladolid Ik Kil Cenote Valladolid Ik Kil Cenote Valladolid

Las Coloradas, Río Lagartos – De roze meren & Flamingo’s

Wil je echt iets heel tofs zien? Reis dan af naar Las Coloradas! Bij Las Coloradas, gelegen in het noorden van Yucatán op ongeveer 1 uur en 40 minuten rijden vanaf Valladolid, vind je roze meren. Het mag dan wel een stuk rijden zijn, maar dit is het zeker waard! Zelf vonden wij de meren super speciaal en zijn wij blij dat we de reis hebben gemaakt. Bij aankomst zie je enorme bergen zout en staan er een aantal mannetjes, die je als gids mee nemen naar de meren. Zonder gids mag je volgens hen dan ook niet naar binnen. Of dit waar is, weet ik niet zeker, maar voor een paar euro vertellen ze je wat over het gebied!

De meren zijn enorme zoutverdampingsbassins en kleuren roze als gevolg van micro-organismen, zoals plankton en garnalen. Omdat de meren vol zitten met plankton, komen er flamingo’s op af. Zij eten deze organismen. Wist je dat flamingo’s hun roze kleur te danken hebben aan het eten van roze garnalen en plankton? Er zijn trouwens niet alleen roze meren, maar ook oranje. Volgens onze gids heeft dit te maken met het zoutgehalte. De roze meren hebben een hoger zoutgehalte dan de oranje meren. Ontzettend bijzonder om te zien!

Helaas mag je niet in het water zwemmen. De gids vertelde dat de meren op sommige plekken wel 60 graden zijn en dat het zout als consumptie gebruikt gaat worden en dus niet vervuild mag worden.

TIP: Bezoek Las Coloradas midden op de dag, doordat de zon er vol op schijnt kleuren de meren het mooist.

Las Coloradas ValladolidLas Coloradas ValladolidLas Coloradas Valladolid
Coba

Coba is net zoals Chichén Itzá een voormalige Maya stad en kan vanuit Valladolid en Tulum bezocht worden. Zelf deden wij dit vanaf Valladolid en dit was ongeveer 45 minuten rijden. Net zoals de tempel bij Ek Balam mag je de tempels in Coba beklimmen. De grootste tempel in Coba is Castillo, welke zo’n 42 meter hoog is. Boven kun je genieten van een mooi uitzicht over de jungle waarin Coba zich bevindt.

Let op: Zorg dat je goede schoenen aan hebt als je de tempel gaat beklimmen. De treden zijn kort en kunnen erg glad zijn.

De oude stad is geopend van 8:00 – 17:00 uur en kost 70 pesos per persoon. Het parkeren van een auto kost 50 pesos.

Coba Valladolid Coba Valladolid Coba Valladolid

Bezoek het kleurrijke centrum van Valladolid

Het centrum van Valladolid is ontzettend gezellig en kleurrijk, wat het heerlijk maakt om hier even rond te lopen. In het centrum vind je een leuk plein, namelijk Parque Francisco Cantón, dat omringd is door restaurants en winkels. ‘s Avonds wordt hier Mexicaanse muziek gespeeld en er wordt traditioneel gedanst. Wat ons op viel is dat er in Mexico veel gekleurde, oude kevers rondrijden die zorgen voor een leuk straatbeeld en net zoals in alle andere steden die we bezocht hebben, staat ook hier een letter bord!

Valladolid Valladolid Valladolid

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.