Homepage Midden-OostenJordaniëAmman Tip: Ultieme reisroute Israël & Jordanië in 12 dagen

Tip: Ultieme reisroute Israël & Jordanië in 12 dagen

door Romy
Petra Monastery

In dit artikel lees je over de ultieme 12 daagse reisroute door Israël, Palestina en Jordanië; buurlanden met veel historie die erg van elkaar verschillen. Het land Israël, gelegen in het Midden-Oosten, bestaat nog niet zo lang. Israël is opgericht in 1948, nadat het Brits Mandaat Palestina werd verdeeld in een onafhankelijke Joodse, een onafhankelijke Arabische staat (Palestina) en Jeruzalem. Het land Jordanië ligt ten oosten van Israël en behoort ook tot het Midden-Oosten. De landen worden van elkaar gescheiden door rivier de Jordaan en de Dode Zee.

Tip: Bekijk hier onze aftermovie

Direct naar de steden

Israël

Jordanië

Reisroute Israël en Jordanië

Hieronder vind je de route die wij in twaalf dagen, in de maand juni, hebben afgelegd. In Israël reisden we met het openbaar vervoer en in Jordanië huurden we een auto die we ophaalden in Aqaba en afleverden op Queen Alia International Airport (Amman). In Jordanië reden we ongeveer 650 kilometer.

Reisroute Israel Jordanie

Deze kaart is gemaakt met Google My Maps.

Start reisroute Israël: Vliegen van Eindhoven naar Tel Aviv

Net als altijd gingen we op zoek naar de meest gunstige tickets via Skyscanner. We kwamen uit bij Transavia en Ryan Air. Op de heenweg vlogen we met Transavia vanaf Eindhoven Airport (Nederland) naar Luchthaven Ben-Gurion te Tel Aviv (Israël) en op de terugweg met Ryan Air van Queen Alia International Airport te Amman (Jordanië) naar Brussels Airport te Zaventem (België).

Wij boekten de tickets drie maanden van te voren en ze kostten toen € 120,- per persoon. Zowel de heen- als de terugreis kostte € 60,-.

Let op: De prijs voor de vliegtickets is een kale prijs zonder bagage en zitplaatsen. Wil je een koffer meenemen en / of naast elkaar zitten in het vliegtuig?  Dan betaal je extra.

Tel Aviv

Vanaf Luchthaven Ben-Gurion reisden we met de trein naar Tel Aviv (A). De treintickets kostten € 1,60 per persoon en de rit duurde een klein half uurtje.

Tel Aviv is de op een na grootste stad van Israël en is gelegen aan de centrale kuststreek. De stad ligt aan de Middellandse Zee en is een populaire strandbestemming onder toeristen. In mei 2019 werd het Eurovisie Songfestival hier georganiseerd en in juni 2019 vond hier de Gaypride plaats. Naast de stranden vind je in Tel Aviv onder andere de oude havenstad Jaffa, verschillende markten, zoals de Carmel Market, veel street art en de wijken Florentine en Neve Tzedek (de eerste Joodse wijk die buiten Jaffa werd gebouwd).

Wij verbleven één nacht in Tel Aviv.

Van Tel Aviv naar Jeruzalem en Bethlehem (Palestina)

Vanuit Tel Aviv namen we een bus naar Jeruzalem (B). Deze busreis duurde een uur en kostte ongeveer € 4,- per persoon. Jeruzalem is de grootste stad van Israël en wordt door zowel Israël als Palestina gezien als hoofdstad. De stad beschikt over een oude stad met eeuwenoude cultuur, maar ook een modern gedeelte. Je vindt hier onder andere de Westelijke muur (Klaagmuur), de Rotskoepel op de Tempelberg, meerdere souks, de Heilige Grafkerk en Jaffa Road. De oude stad van Jeruzalem staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is bovendien heel eenvoudig om vanuit Jeruzalem een tour te doen naar Bethlehem (Palestina) (C), de geboorteplaats van Jesus Christus.

In totaal verbleven wij twee nachten in Jeruzalem.

Let op: Bethlehem behoort tot Palestina. Wil je een dagtrip maken? Vergeet dan je paspoort niet!

Van Jeruzalem naar Eilat

Hou jij ook zo van duiken? Dan kun je vanuit Jeruzalem het beste doorreizen naar Eilat (D) of Aqaba. Vanwege de Shabbat reed er geen openbaar vervoer en daarom hebben wij van te voren zitplaatsen gereserveerd in een shuttlebus van Flo Shuttle. Deze busreis kostte € 25,- per persoon en duurde ongeveer 4,5 uur.

Eilat ligt in het meest zuidelijke puntje van Israël en staat bekend als populaire badplaats, voornamelijk onder Russische en Israëlische toeristen. Wij besloten naar Eilat te gaan om te duiken. Eilat is gelegen aan de Rode Zee en daarom de perfecte bestemming om te duiken! Bovendien vind je bij Eilat het Dolphin Reef. Dit is een duikspot waar je tijdens een sunrise duik meer dan 90% kans hebt om dolfijnen te spotten. Wij hadden geluk! Tijdens onze duik met Ahla Diving Center hebben we 3 of 4 dolfijnen gezien. Een super toffe ervaring!

Wij verbleven twee nachten in Eilat.

Tip: Ben je geen duiker en wil je niet aan het strand liggen? Dan raad ik je aan om Eilat en Aqaba over te slaan en door te reizen naar Wadi Rum. Er is namelijk niet veel te zien in de directe omgeving.

Dolphin Reef Eilat
Van Eilat via Aqaba naar Wadi Rum (Jordanië)

Vanuit Eilat kun je de grens over naar Jordanië (Wadi Araba Border). Dit kun je lopend doen. Eerst loop je langs de paspoortcontrole om Israël uit te gaan. Je betaalt een zogenaamde exit fee van € 25,- per persoon en € 1,- administratiekosten. Vervolgens loop je door naar de grens, waar je het betalingsbewijs van de exit fee moet laten zien. Daarna kun je doorlopen naar Jordanië.

In Jordanië moet je wederom door de paspoortcontrole. Bij deze grensovergang hoef je, als je langer dan drie dagen in Jordanië verblijft, niet te betalen voor een visum (dit geldt voor de grensovergang via het land). Vlieg je direct naar Jordanië? Dan moet je wel betalen voor het visum. De kosten hiervoor bedragen € 50,- (40 JOD) per persoon.

Eenmaal door de paspoortcontrole kom je uit bij de taxiplaats, waar je een taxi kunt nemen naar het centrum van Aqaba. Deze stad ligt net als Eilat aan de Rode Zee en is ook een goede plek om de onderwaterwereld te ontdekken. Omdat wij in Eilat al hadden gedoken, besloten wij om alleen onze huurauto op te halen en direct door te reizen naar Wadi Rum. De rit van Aqaba naar Wadi Rum duurde ongeveer een uur.

Let op: Bij de taxistandplaats staat een bord met prijzen voor verschillende ritten. Helaas proberen de taxichauffeurs jou meer geld te laten betalen en weigeren ze in sommige gevallen zelfs om je te vervoeren als je niet meer betaalt. Probeer daarom aan de prijs vast te houden, maar mochten ze echt weigeren om je mee te nemen, kom dan tot een compromis.

Wadi Rum

Wadi Rum (E) is een vallei met talloze rode rotswanden en is met een oppervlakte van 720 km² de grootste wadi (letterlijk rivierdal) van Jordanië. Wadi Rum staat, net zoals de oude stad van Jeruzalem, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De vallei wordt bewoond door een aantal Bedoeïenenstammen, die tegenwoordig vooral in het dorpje Wadi Rum Village wonen, en ook voor toeristen is het mogelijk om hier te verblijven. De entreekosten voor de Wadi Rum woestijn bedragen ongeveer € 6,- (5 JOD) per persoon.

Ook wij hebben gekozen voor deze unieke ervaring en verbleven in het Beyond Wadi Rum Camp. Deze accomodatie is echt een aanrader! De tenten en het sanitair zijn schoon en de medewerkers zijn erg vriendelijk. Naast een verblijf biedt Beyond Wadi Rum ook verschillende tours aan. Wij kozen voor de 4 uur durende jeep safari. Een onwijs toffe ervaring, waarbij je met een jeep langs een aantal hoogtepunten van de woestijn rijdt.

Wij verbleven één nacht in Wadi Rum.

Van Wadi Rum naar Petra

Na de bijzondere overnachting in Wadi Rum reisden wij door naar Petra (F). We moesten ongeveer 2 uur rijden. Petra is een historische stad en één van de beroemdste archeologische vindplaatsen ter wereld. Deze stad was de hoofdstad van de Nabateeërs, een Arabisch volk dat leefde in het Midden-Oosten tijdens de klassieke oudheid. Petra is bijzonder, omdat de stad grotendeels uit rotsen is uitgehakt. De historische stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en behoort tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Een must see dus! Het park heeft een oppervlakte van 264 km² en je vindt er ongeveer 20 verschillende locaties die je kunt bezichtigen. Je kunt hier uren rondlopen. Wij hebben ongeveer 6 uur in het park rondgelopen en hebben niet eens alles gezien. Dit kwam ook omdat het 38°C was, waardoor het erg zwaar was.

De tocht van de ingang naar de wereldbekende “Treasury” duurt zo’n 40 minuten. Je loopt tot hier beschut door Al-Siq. Vanaf hier liepen wij in 2 uur naar de trappen die leiden tot de de “Monastery”. Onderweg stopten wij bij verschillende andere bezienswaardigheden. Om de Monastery te bereiken moet je eerst 900 treden beklimmen. Wij hebben hier ongeveer 1 uur over gedaan, inclusief een aantal pauzes. De terugweg gaat gelukkig een stuk sneller! Binnen twee uurtjes loop je terug naar de ingang van het park.

Wij besloten om het park de volgende ochtend nogmaals te bezoeken om nog een aantal mooie foto’s te maken van de Treasury zonder andere mensen. Van te voren hadden wij al entreetickets gekocht voor twee dagen en waren al om 5:55 als allereerste in het park. De entreekosten bedragen ongeveer € 62,50 (50 JOD) per persoon. Als je net als wij Petra twee dagen wilt bezoeken, koop dan een tweedagen ticket. Dan betaal je € 6,- (5 JOD) per persoon extra in plaats van nog eens € 62,-. Wil je Petra drie dagen bezoeken? Dan betaal je nog eens € 6,- (5 JOD) extra.

In de zomer is Petra geopend van 06:00 – 18:00 uur en in de winter van 06:00 – 16:00 uur.

Let op: Het is belangrijk dat je voldoende water drinkt. De prijzen voor eten en drinken in het park liggen een stuk hoger dan buiten het park. Ik adviseer je dan ook om water en snacks van buiten mee te nemen. Heb je toch meer dorst? Dan kun je onderweg nog een aantal koude flessen water kopen.

Van Petra naar de Dode Zee (Sowayma)

Vanuit Petra reisden we naar de Dode Zee (naar het dorpje Sowayma / Sweimeh) (G), maar wel met een aantal tussenstops! Op de route kom je namelijk twee kastelen tegen die zeker een bezoek waard zijn. Het eerste kasteel, Shobak, is een kruisvaarderskasteel met een prachtig uitzicht over een fruitgaarde. Het tweede kasteel Kerak, gelegen in het stadje Al-Kerak, is een nog groter kruisvaarderskasteel. Voor Shobak betaal je € 1,25 (1 JOD) entree en voor Kerak € 2,50 (2 JOD).

Vanaf het Kerak kasteel reden wij via de King’s Highway, door de Grand Canyon en over de Mujib Dam (als je wilt kun je hier de Wadi Mujib Siq trail doen), naar de Dode zee. Eigenlijk wilden we ook nog in Madaba stoppen om de oudste kaart van Palestina (Mozaïek van Madaba) te bekijken , maar het was zo warm dat we besloten om Madaba over te slaan. De King’s Highway is de mooiste route om vanuit Petra naar de Dode zee te rijden en biedt prachtige uitzichten! De reis duurde, tussenstops niet meegerekend, ongeveer 5 uur.

Rondom de Dode Zee heb je een aantal (luxe) hotels waar je kunt verblijven. Verder is er niet veel te doen. Vandaar dat wij één nacht in dit gebied genoeg vonden. In de ochtend hebben wij even gedobberd in de Dode Zee en vervolgens zijn we doorgereden naar Amman.

Wij verbleven één nacht bij de Dode Zee.

Van de Dode Zee naar Amman en Jerash

Na de overnachting bij de Dode zee was het tijd om door te rijden naar onze laatste stop: Amman (H). Dit was ongeveer een uur rijden. Amman is de hoofdstad van Jordanië en telt meer dan 4 miljoen inwoners. Amman heeft ons echt verrast! In en rondom de stad vind je verschillende bezienswaardigheden die je kunt bezoeken, zoals de Citadel van Amman, het Amfitheater, de King Abdullah I Mosque en de de historische stad Jerash (J). Heb je zin om te shoppen? Dat kan in de Abdali Mall! Hier vind je talloze moderne winkels én het is er bovendien lekker koel. Dé plek waar je terecht kunt voor lekker eten (falafel en hummus), drinken en shisha is Rainbow Street. Zelf waren wij hier elke avond te vinden! Op vrijdag vind je in een zijstraat van Rainbow Street (Fawzi al Malouf street) een super leuke markt, namelijk de Jara Market. Je vindt hier allerlei handgemaakte producten en aan het einde een foodcourt. Echt een aanrader!

Wij verbleven twee nachten in Amman.

Van Amman naar huis

Helaas zat onze reis er al weer op. In Israël en Jordanië was zoveel te doen dat we na 12 dagen eigenlijk niet eens uitgerust waren. Vanuit Amman reden we in een half uurtje naar Queen Alia International Airport, net buiten Amman. We leverden onze auto in en vlogen in 5 uur weer terug naar Brussels Airport (Zaventem).

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.